Warsztaty kulinarne „Potrawy z Jajem” – 17.03.2012 r.

W sobotę 17 marca RATP zorganizowała warsztaty kulinarne „Potrawy z jajem”. Uczestniczki wykonywały potrawy zawierające jajka przeznaczone na stół wielkanocny. Upieczone babeczki dekorowane były masą kajmakową i miodową oraz różnorodnymi bakaliami. Wszyscy wykazali się ogromną pomysłowością w zdobieniu ciast jak również jaj faszerowanych na różne sposoby; farszem warzywnym oraz owocowym (grejpfrut z serem i dodatkami). Nie zabrakło również tradycyjnego żurku z jajkiem i białą kiełbasą a także domowej roboty majonezu.

Na zakończenie wszyscy zasiedli do odświętnie udekorowanego stołu wielkanocnego metodami podpatrzonymi u naszych babć: wycinankami kurczaków i bardzo ciekawymi barankami klejonymi z bazi wierzby. Wszystkie te pyszności szybko znikły ze stołu podczas powarsztatowej degustacji.
Degustacja upłynęła w miłej wiosenno-świątecznej atmosferze i zakończyła się konkluzją, że tradycyjne święta nigdy się nie znudzą a ponadto pozwalają przywołać wspomnienia sprzed lat.


O warsztatach kulinarnych „Potrawy z jajem” znalazła się wzmianka w serwisie informacyjnym TELEEXPRESS emitowanym na antenie telewizyjnej Jedynki w dn. 31.03.2012 r. o godz. 17.00. Cała Polska mogła usłyszeć między innymi o jajkach faszerowanych grapefruitem, które wykonywały Panie uczestniczące w zajęciach.

Oglądaj tutaj